Orgue

L’Orgue Mossèn Cabanilles, un instrument de tots i per a tots

Data i hora: 18 de novembre de 2012, a les 20h

La benedicció del gran orgue Mossèn Cabanilles de la Basílica Menor de Sant Jaume, el passat 24 de juny, fou un esdeveniment cultural de referència al nostre poble i a la comarca. Però la tasca ha estat llarga i no buida de dificultats (a més d’estar inacabada). Aquest orgue major de la basílica de Sant Jaume és el resultat de molts anys d’esforç per part de moltes persones que, han aportat cadascú el millor que ha pogut i han fet possible aquest instrument, que ha sigut recentment inaugurat.

Encara ens queda camí fins que l’instrument estiga totalment acabat, però ja hem arribat fins ací, gràcies a la generositat de molts ciutadans i a la implicació de les institucions, entre les quals es compten l’Ajuntament d’ Algemesí, la Diputació de València, així com la Fundació Caixa Rural d’Algemesí i la Fundació Pere Compte. També s’han portat a terme col·laboracions personals a través d’una campanya de compra de tubs i, per als més menuts, d’apadrinament de tecles.

L’orgue compleix una triple funcionalitat de servei, que és: el servei en els actes litúrgics que tenen lloc a la Basílica de Sant Jaume, el servei en la docència musical (per als estudiants d’orgue del conservatori) i el servei social en la seua vessant lúdico-cultural (per fer concerts, seminaris, jornades, etc). A més del servei de la comunitat parroquial i a la societat en el seu conjunt, l’instrument també significa sens dubte, la reposició d’un patrimoni artístic i cultural de segles que dissortadament havia estat destruït.

Per altra banda, la implicació de cadascú es pot fer palesa mitjançant la participació en l’Associació d’Amics de l’Orgue que s’ha establert al voltant d’aquest instrument. Aquesta associació té el propòsit de servir, entre d’altres tasques, com a plataforma per a la dinamització i la gestió de l’orgue en les seues tres vessants (litúrgica, docent i lúdic-artística). D’aquesta manera, l’associació pretén ser una plataforma cridada a participar en la conservació, gestió de l’ús i manteniment del gran orgue Mossén Joan Bta Cabanilles.

Aquesta associació està oberta a la participació desinteressada de tot aquell que vulga treballar per la recuperació d’una part de la nostra història. (si voleu emplenar el formulari el podeu trobar en aquest enllaç).

El concert d’inauguració de l’orgue fou el passat 18 de novembre a càrrec de Juan de la Rubia, organista de la la Sagrada Família de Barcelona.

Benedicció del gran orgue de la Parròquia de Sant Jaume

Dia i hora: 24 de juny de 2012, a les 19h

Han estat molts anys, moltes circumstàncies i, sobre tot, moltes persones les que estan darrere d’aquesta gran obra que arabeneïm. A tots, sense anomenar a ningú i per damunt de la discrepància de criteris que tota obra humana comporta, a tots cal dir gràcies. Cadascú ha aportat allò millor que ha pogut. Des que només era un somni i un desig, passant pels primers projectes, els temps de la recaptació de fons, el temps que ha estat “dormint”, la signatura del contracte, les dificultats tècniques, el muntatge, la decoració, els primers sons, l’ajornament de la inauguració, la benedicció … i el camí que ens queda per recórrer perquè estiga totalment acabat.

Tot això reflecteix allò que és el mateix orgue: diversitat de registres, timbres i sons; cent seixanta huit tecles agrupades en tres teclats, més trenta del pedaler, blanques i negres; tubs en quantitat superior als tres mil cinc-cents, de fusta i de metall; una excepcional peça del s. XVII, herència del primer orgue, amb talles de fusta fetes enguany mateix; tubs de l’orgue que teníem fa sis anys o d’altres -la gran majoria- lluents de nous; daurats i colors que ens recorden la tècnica dels nostres avantpassats quan decoraren l’església i les més noves tecnologies en informàtica, acústica i visualització incorporades a un instrument concebut en el s. XX i realitzat en el s. XXI. Però quan tot això s’uneix sense estridències, el conjunt és un cant harmoniós d’unitat i de bellesa.

Aquesta descripció justificaria la bellesa d’una obra humana, però no és suficient quan eixa obra humana està dedicada a Déu, perquè Déu no solament l’accepta, sinó que, pel mateix Misteri de l’Encarnació la dignifica i la sublima. Què bé ho expressa el salm 65 quan canta allò que Déu fa per la terra: “Amb la teua força plantes les muntanyes … tu omplis de goig les portes de l’aurora i del crepuscle. Vetlles per la terra i la regues, l’enriqueixes a mans plenes: la sèquia de Déu desborda d’aigua! …Corones l’anyada amb l’abundor que ve del cel … les prades es vesteixen de ramats, les valls, cobertes de blat, aclamen joioses i canten.”

Sense restar importància a l’obra que hem fet, és més important per a qui l’hem feta. L’orgue sonarà i alegrarà els nostres cors en moments de festa, ens consolarà en dies de dol i farà gaudir els sentits dels amants de la música. Però serà Déu, amb el seu alé, qui farà que els sons de l’orgue òmpliguen el buit que els cristians fem quan contemplem el seu misteri. Quan davant la seua presència “els sentits no entenen res, n’hi ha prou amb la fe sola perquè el cor n’estiga cert”. Eixa fe, -tantes vegades plena de dubtes, d’interrogants, de mediocritats o de riscos- és la que ens fa sentir units a la “humil Verge Maria” i a tots els sants; és la que ens fa reconéixer pecadors i invocar la seua intercessió és la que fa elevar la nostra lloança a Déu Pare; és la que el nostre poble expressa en la música i en la festa; és la que els cristians celebrem en la litúrgia i és la que “Déu corona amb l’abundor que ve del cel”. Nosaltres passarem i el temps anirà fent envellir l’orgue, però la seua música seguirà sonant. I els cristians i el poble d’Algemesí el seguiran escoltant. Déu manarà a l’aire que bufe pels seus tubs, per mitjà dels manxadors d’abans o generat per la turbina actual. Déu inspirarà músics que composen melodies com les que encara escoltem de Cabanilles. Déu despertarà organistes que amb les seus mans faran sonar l’orgue, com els que han gaudit de l’antic benifet de l’orgue o com els que ara tindran el goig d’inaugurar-lo. L’orgue acompanyarà la vida del nostre poble, i l’orgue serà veu dels cristians d’Algemesí cantant a Déu Pare, “en nom de Nostre Senyor Déu Jesuchrist y de la sacratíssima y humil Verge Maria”.